ασκηση και καρκινος του μαστου

  • Ενημερώσου - Άλλαξε - Δράσε
    απο Admin
  • 6

Η σωματική άσκηση είναι σημαντικός παράγοντας πρόληψης αλλά και καταπολέμησης πολλών παθήσεων και ειδικότερα του καρκίνου του μαστού, καθώς μειώνει την πιθανότητα νόσησης κατά 80% , ενώ συντελεί στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων μειώνοντας τα ποσοστά θνησιμότητας.

Το να έχει μία γυναίκα κανονικό βάρος δεν φτάνει για να προστατευθεί από τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη και παρουσιάσθηκε στο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας (ICO 2014) που διεξάγεται στην Κουάλα Λουμπούρ.

Ο καθηγητής Trolle Lagerros, επικεφαλής των Σουηδών ερευνητών δήλωσε: “Μία στις οκτώ γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους. Η μελέτη μας δείχνει ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού μέσω της άσκησης και απώλειας βάρους. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα για τη δημόσια υγεία”.

Μελετώντας τις περιπτώσεις 74 171 γυναικών ηλικίας από 50 έως 79 ετών, κατά τη διάρκεια της σχεδόν πενταετούς περιόδου παρακολούθησης διαγνώστηκαν 1 780 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Εξαιρώντας τις άλλες μεταβλητές οι οποίες θα μπορούσαν να επιδράσουν στην εκδήλωση μιας τέτοιας νόσου (δείκτης σωματικής μάζας, ορμονοθεραπεία, κάπνισμα, υστερεκτομή, κλπ), οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι:.

  • Σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν μειωμένη σωματική δραστηριότητα, η μέτρια σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα από την ηλικία των 35 ετών μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού κατά 14 % . Αν αυτές οι καλές συνήθειες έχουν αρχίσει στα 18 ή στα 55, η μείωση του κινδύνου είναι μικρότερη·
  • Μια δραστηριότητα ισοδύναμη με μια ώρα και ένα τέταρτο εβδομαδιαίου βαδίσματος μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 18% . Όμως φαίνεται ανώφελο να εξαντληθείτε στην προσπάθεια. Οι γυναίκες που κάνουν σπορ 10 ώρες την εβδομάδα θα έβλεπαν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στήθους να μειώνεται μόλις κατά 22 %·
  • Η θετική επίδραση είναι εντονότερη στις γυναίκες των οποίων ο δείκτης μάζας σώματος είναι μικρότερος από 24,1, όμως εξίσου σημαντική και σε αυτές με ΔΜΖ μεταξύ 24,1 και 28,4.
  • Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η διάρκεια παρά η έντασή των ασκήσεων επιδρά στη μείωση του καρκίνου του μαστού. Άρα δεν υπάρχει λόγος να επιδίδεστε σε εξαντλητικά τζόκινγκ ή ατέλειωτες συνεδρίες αερόμπικ. Η επίδραση είναι σημαντικότερη όταν αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από την ηλικία των 35 ετών.
cancer

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες, ενώ στατιστικές αναλύσεις από διάφορες χώρες του κόσμου δείχνουν ότι ο αριθμός των γυναικών με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η νότια Ευρώπη είναι 5η (GLOBOCAN 2012) στην εμφάνιση της νόσου. Παρ' όλο που η εξάπλωση του καρκίνου του μαστού είναι σταθερά αυξανόμενη, η θνησιμότητα όλο και βελτιώνεται, ως συνέπεια της πολύ καλύτερης πρόγνωσης αλλά και των καινοτόμων θεραπειών. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί σημαντικοί προδιαθεσιακοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση της νόσου, οι οποίοι μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: τροποποιήσιμους (π.χ. αλκοόλ, κάπνισμα, διατροφή) και μη-τροποποιήσιμους (γενετική προδιάθεση).

«Είναι κοινά αποδεκτό ότι ίσως ο πιο σημαντικός τροποποίησιμος προδιαθεσιακός παράγοντας είναι η άσκηση», υπενθυμίζει ο Δρ Μέτσιος και ενθαρρύνει τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού να προσπαθούν να γυμνάζονται παρά τις αντιξόοτητες της θεραπείας. «Ίσως αυτό να χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από μέρους τους, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν φέρουν τη νόσο, όμως με βάση τα δεδομένα μας, η προσπάθεια αυτή μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην υγεία αλλά και στην ποιότητα ζωής τους», καταλήγει η έρευνα.